Μεγάλο αφιέρωμα στην πέτρινη βρύση Ξηρολίμνης

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1930

ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΛΥΠΗΡΙΔΗ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ : ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ-ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ-ΑΡΧΙΜΑΣΤΟΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ,

ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ-ΜΑΣΤΟΡΟΙ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΗΜΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΗΜΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΗΗΛ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ


Ο Κυριαζίδης Φίλιππος κατάφερε ως Πρόεδρος της Κοινοτητας Ξηρολιμνης(2010-2019) να εντάξει την ανάδειξη και αμμοβολη των δύο πέτρινων βρυσων Ξηρολιμνης  στο πρόγραμμα LEADER με αποτέλεσμα να γίνουν σημείο αναφοράς,στολίδια και μνημεία του τόπου μας!!

➡Συγκεκριμένα:Oι εργασίες ανάδειξης των δύο πέτρινων παραδοσιακών βρυσών της Τ.Κ Ξηρολίμνης . Στόχος της παρέµβασης ήταν η ανάδειξη δύο (2) πέτρινων παραδοσιακών βρυσών, που βρίσκονται στις 2 πλατείες του χωριού και οι οποίες κατασκευάστηκαν από πέτρες της περιοχής, το 1930, από τοπικούς λιθοξόους.

Οι εν λόγω βρύσες χρησιµοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για τις ανάγκες πόσιµου νερού αλλά και για να καλύψουν ανάγκες Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Την εκτισαν πρωτομαστοροι ποντιοι το 1930 μετα την εγκατασταση τους στην Ξηρολιμνη ,στο Σαηλερ οπως λεγοταν απο τους Τουρκους που το κατοικουσαν.

Οι Πόντιοι πρόγονοί μας εκτισαν βρυσες,ξεχερσωσαν τα πα ι ρια,ανοιξαν χαντακια στον καμπο για να μη λιμναζουν τα νερα.

.Εφεραν νερα απο μακρια με προσωπικη εργασια.Εκτισαν σχολειο ,Εκκλησια .Διαμορφωσαν πλατειες. Και δουλεψαν σκληρα με το χωμα και την πετρα .Εκαναν οικογενειες.Οι περισσοτερες πολυτεκνες.Και “γεμισαν” τον κοσμο με επιστημονες και οχι μονο. ,

.
Η Βρυση λοιπον ειδε πολλα,ακουσε πολλα,εζησε περισσοτερα.

.Ολοι εκει υπομονετικα περιμεναν να γεμιζουν τα βετρα νερο και με το νεροξυλο στους ωμους το μετεφεραν στο σπιτι,για ποσιμο,μαγειρεμα για λατρα.

”Ριζαμ,εκαρδοκαα,δεβα φερομαι ενα ξαη κρυον νερον. . Επαρ τα βετρα,το νεροξυλον απαν σο τουβαρ εν. .Μ εφτασατα κουτσουκλα και πιασκουν τα ωμιας. . . “

Σχετικές δημοσιεύσεις